Rusija moze da zatvori Azovsko more za ukrajinske brodove, ali to bi moglo da dovede do “velikog rata” sa Ukrajinom, izjavio je bivsi zamjenik nacelnika Oruzanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Igor Romanjenko u svom clanku za “Apostrof”.

Medjutim, Romanjenko smatra da bi vojni sukob sa Moskvom bio nesvrsishodan za Kijev, jer on nece moci da odgovori ruskoj vojsci. On je dodao da Zapad nece slati trupe u Ukrajinu, jer se plasi da ce zbog toga poceti Treci svjetski rat. “Jedina pomoc´ na koju Kijev može da racuna je diplomatska i ekonomska”, istice Romanjenko.

“Vojsku nam nece poslati, jer Zapad ne zeli da se ovaj rat prosiri na globalni nivo i preraste u Treci svjetski. On ce aktivno pomagati na diplomatskom i ekonomskom frontu i u vojnoj oblasti, ali da se bori za Ukrajinu – to nece”, istakao je on. Romanjenko je dodao da bi protiv Rusije mogle da budu poostrene sankcije, ali da sumnja u njihovu efikasnost.

“Sankcije protiv Rusije ne mogu da se uporede sa Reganovim sankcijama protiv Sovjetskog saveza, to jest ne diraju se finansije, ne dira se energetika, a Kremlj i dalje ima ozbiljne rezerve”, pozalio se vojni ekspert.